Składniki diety, które mogą osłabić odporność

Kategoria: Zdrowie | Data utworzenia: 2020-11-12

Składniki diety, które mogą osłabić odporność

W czasie pandemii powinniśmy szczególną wagę przywiązywać do tego, co spożywamy oraz do ilości poszczególnych produktów. Zbilansowana dieta wpływa na układ odporności, zarówno może poprawić jego działanie jak i go osłabiać. Na co więc powinniśmy zwracać uwagę w naszej codziennej diecie? 

1. Sól

Szereg badań udowadnia, że zbyt duża ilość soli w diecie negatywnie wpływa na odporność. Dzieję się tak dlatego, iż sól jest źródłem sodu, a za pozbywanie się jego nadmiaru odpowiadają nerki.  Pełnią one ważną rolę w gospodarce wodno-elektrolitowej organizmu. Przy wytężonej pracy, występuje efekt domina powodujący obniżający zdolność organizmu do zwalczania infekcji bakteryjnych. COVID-19 mimo, że jest chorobą wirusową, to może jednak sprzyjać wtórnym infekcjom bakteryjnym.

2. Cukier

Czasem warto sobie nieco „osłodzić” życie, jednak nie powinniśmy przesadzać z cukrem. Jego nadmierne spożywanie wpływa na samopoczucie psychiczne, a także na funkcjonowanie układu immunologicznego. Z badań przedstawionych w "The American Journal of Clinical Nutrition" wynika, że spożycie 100 g cukru na czczo spowodowało u osób badanych spadek wydolności układu odpornościowego, co objawiało się spadkiem zdolności komórek odpornościowych do pochłaniania bakterii.

 

3. Kawa i herbata

Chociaż picie kawy czy herbaty ma swoje zdrowotne korzyści dla naszego organizmu (wspomaga chociażby proces trawienny), to jednak spożywanie tych napojów w nadmiarze może powodować bardzo negatywne skutki. Kofeina, która znajduje się zarówno w kawie jak i herbacie, nie tylko obniża naszą odporność, ale też może wywoływać niepokój, bezsenność, drżenie rąk czy kołatanie serca.

 

4. Alkohol

Odkażanie alkoholem jest zalecane w trakcie pandemii, ale tylko zewnętrzne. Naukowcy zwracają uwagę na to, że istnieje zależność między nadmiernym spożywaniem alkoholu a osłabieniem odporności. Do negatywnych efektów częstego sięgania po alkohol należą większa podatność na zapalenie płuc oraz zespołu ostrej niewydolności oddechowej. Inne konsekwencje częstego sięgania po napoje wyskokowe to wyższe ryzyko rozwinięcia się u chorego sepsy czy powikłań pooperacyjnych, a także gorsze gojenie się ran i wolniejszy proces zdrowienia w przypadku infekcji.

5. Produkty z białej mąki

Drożdżówki, bułeczki, pieczywo z białej mąki – często z dodatkiem „rozpulchniaczy” i innych sztucznych składników. To jedne z najskuteczniejszych „obniżaczy” odporności. Większość tego typu przysmaków to nośniki „pustych kalorii”, czyli produkty zaspokajające apetyt na kilka chwil, ale niezaspokajające zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze. Niebezpiecznie podnoszą one poziom glukozy we krwi, co zmusza organizm do produkcji dużych ilości insuliny w celu „zbicia” cukru. W efekcie po żywności na bazie białej, oczyszczonej mąki często czujemy się ospali, pozbawieni energii. Regularne i nadmierne spożywanie białego pieczywa na dłuższą metę może sprzyjać rozwojowi szeregu chorób przewlekłych, a doraźnie – powodować obniżenie odporności organizmu i zwiększenie podatności na choroby sezonowe.

Ponadto pamiętajmy, żeby nasza dieta była bogata w owoce, warzywa oraz inne produkty, które dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Chcąc zadbać o nasze zdrowie powinniśmy zrezygnować z codziennego spożywania fast foodów, słodyczy oraz produktów niskiej jakości.