Produkty i potrawy dozwolone lub niewskazane w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym
Kategoria: Zdrowie | Data utworzenia: 2021-02-03
Nadciśnienie tętnicze staje się coraz powszechniejszym problemem. Mimo, że z wiekiem zwiększa się ryzyko zachorowania na tę przypadłość, to jednak coraz więcej młodych osób ma zbyt wysokie ciśnienie, co może prowadzić do poważnych konsekwencji. Jedną z głównych przyczyn jest zła dieta. W związku z tym postanowiliśmy podpowiedzieć co należy i czego nie należy jeść, aby móc cieszyć się odpowiednim ciśnieniem. Sprawdź poniższa listę wskazanych oraz niewskazanych produktów w profilaktyce nadciśnienia.
PRODUKTU ZBOŻOWE:
Produkty i potrawy zalecane
- pieczywo z pełnego ziarna, niskosodowe, lekko czerstwe
- płatki: owsiane, jęczmienne, żytnie, jaglane
- otręby: pszenne, owiane, żytnie, jaglane
- kasze: manna, krakowska, jaglana, jęczmienna, gryczana, pęczak, kukurydziana
- ryż: brązowy, dziki, czerwony
- makarony: najlepiej bezjajeczne, razowe, gryczane
Produkty i potrawy niewskazane
- pieczywo świeże, z dużą zawartością soli
- płatki kukurydziane, słodkie płatki śniadaniowe np. czekoladowe, miodowe
- pieczywo cukiernicze z dodatkiem proszku do pieczenia
- produkty smażone na głębokim tłuszczu np. pączki, faworki, racuchy,
- ciasto francuskie, ciasta kruche, bułeczki maślane, ciasta z kremem, torty, ptysie
MLEKO I PRODUKTY MLECZNE:
Produkty i potrawy zalecane
- mleko słodkie o obniżonej zawartości tłuszczu – do 2%
- napoje mleczne fermentowane (mleko zsiadłe, jogurty, kefiry, maślanka, mleko acidofilne) o zawartości tłuszczu do 2%
- sery twarogowe chude i półtłuste
- serki homogenizowane półtłuste
Produkty i potrawy niewskazane
- mleko słodkie i napoje mleczne o zawartości tłuszczu powyżej 2%
- mleko skondensowane
- sery twarogowe i serki homogenizowane tłuste
- sery typu „Feta”, „Fromage”
- sery żółte
- serki topione
- sery pleśniowe typu: brie, camembert, roquefort
JAJA I POTRAWY Z JAJ:
Produkty i potrawy zalecane
- białko jaja, całe jaja (w ograniczonych ilościach)
- jaja gotowane na miękko, w koszulkach
- jajecznica i omlet na parze, bez dodatku tłuszczu
Produkty i potrawy niewskazane
- jajecznica, omlet, jajka sadzone, smażone na tłuszczu, zwłaszcza na smalcu, słoninie, boczku
MIĘSO I WĘDLINY:
Produkty i potrawy zalecane
- chude mięsa: cielęcina, wołowina, kurczaki i indyki (bez skóry), wieprzowina (schab, polędwica, szynka)
- chude wędliny (w ograniczonych ilościach): polędwica, szynka gotowana, wędliny drobiowe
Produkty i potrawy niewskazane
- tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki
- tłuste wędliny, konserwy mięsne, wędliny podrobowe, pasztety
- mięsa mocno peklowane oraz mocno przyprawione
RYBY I OWOCE MORZA:
Produkty i potrawy zalecane
- chude ryby morskie: dorsz, sola, morszczuk, tuńczyk
- chude ryby słodkowodne: sandacz, leszcz, szczupak, okoń
- tłuste ryby morskie (w ograniczonych ilościach): śledź, makrela, łosoś
- owoce morza
Produkty i potrawy niewskazane
- śledzie i inne ryby solone
- ryby wędzone
- konserwy rybne
- pasztety z ryb homogenizowanych
- owoce morza w formie przetworzonej np. marynowane, w słonej zalewie
TLUSZCZE:
Produkty i potrawy zalecane
- margaryny miękkie – w kubeczkach (w ograniczonych ilościach
- margaryny wzbogacane w sterole roślinne (w ograniczonych ilościach)
- świeże masło (w ograniczonych ilościach)
- oliwa z oliwek, olej rzepakowy niskoerukowy, słonecznikowy, sojowy, z pestek winogron
- słodka śmietanka o zawartości tłuszczu do 12%
Produkty i potrawy niewskazane
- smalec
- słonina
- podgardle
- boczek
- margaryny twarde – w kostkach
- masło solone
- śmietana o zawartości tłuszczu powyżej 12%
ZIEMNIAKI:
Produkty i potrawy zalecane
- gotowane: tradycyjnie w wodzie, na parze, w mundurkach
- w postaci purée (bez dodatku masła)
- pieczone (bez dodatku tłuszczu): w mundurkach, w folii
Produkty i potrawy niewskazane
- smażone lub odsmażane
- frytki
- placki ziemniaczane
- chipsy, prażynki
WARZYWA:
Produkty i potrawy zalecane
- buraki, marchew, seler korzeniowy, seler naciowy, pietruszka, por, szpinak, szparagi, brokuły, kalafior, kalarepka, kabaczek, cukinia, bakłażan, kapusta biała, czerwona, włoska, brukselka, pomidory, ogórki zielone, rzodkiewka, papryka, sałata, sałata rzymska, cykoria, rukola, roszponka, fasolka szparagowa, groszek cukrowy
- nasiona roślin strączkowych np. soja, soczewica, ciecierzyca, groch, fasola, bób
Produkty i potrawy niewskazane
- warzywa konserwowe i marynowane, pikle
- warzywa kwaszone: ogórki, kapusta
- grzyby marynowane
- warzywa mrożone z dodatkami sosów
- mrożone, gotowe dania warzywne
- warzywa smażone lub przyrządzane z dużą ilością tłuszczu
- surówki i sałatki łączone majonezem lub śmietaną
OWOCE I PRZETWORY OWOCOWE:
Produkty i potrawy zalecane
- jabłka, pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfruty, kiwi, ananasy, brzoskwinie, nektarynki, morele, wiśnie truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, borówki amerykańskie, czarne jagody, porzeczki, arbuzy, melony,
- czereśnie, śliwki, winogrona – w umiarkowanych ilościach
- soki owocowe bez dodatku cukry
- kompoty i dżemy niskosłodzone
Produkty i potrawy niewskazane
- kompoty i dżemy wysokosłodzone
- soki owocowe z dodatkiem cukry
- syropy owocowe
ORZECHY I NASIONA:
Produkty i potrawy zalecane
- orzechy bez dodatku soli: arachidowe, włoskie, laskowe, pistacje, nerkowce (w umiarkowanych ilościach)
- nasiona: dyni, słonecznika, sezamu
Produkty i potrawy niewskazane
- orzechy solone
- orzeszki w panierce (skorupce) np. paprykowej, serowej
- orzeszki w karmelu
- pestki słonecznika w karmelu lub miodzie
ZUPY:
Produkty i potrawy zalecane
- na wywarach warzywnych
- zaprawiane delikatną zawiesiną z mąki i wody lub mleka
- zupy mleczne (z mleka o zawartości tłuszczu do 2%)
- zupy owocowe (bez cukru lub z niewielkim dodatkiem cukru)
Produkty i potrawy niewskazane
- buliony i tłuste rosoły
- z zasmażkami
- zabielane tłustą śmietaną
- zupy w proszku, z koncentratu, z dodatkiem kostek rosołowych, z dodatkiem przypraw typu „Vegeta”, „Kucharek”, „Jarzynka” itd.
POTRAWY Z MIĘSA I RYB:
Produkty i potrawy zalecane
- gotowane
- duszone bez uprzedniego obsmażania lub krótko obsmażane na małej ilości dozwolonego tłuszczu
- pieczone w folii aluminiowej, w pergaminie lub rękawie foliowym
- budynie, pulpety, potrawki
Produkty i potrawy niewskazane
- smażone w głębokim tłuszczu
- pieczone z dodatkiem tłuszczu
POTRAWY Z MĄKI I KASZ:
Produkty i potrawy zalecane
- pierogi (w ograniczonych ilościach) z owocami, serem twarogowym chudym, chudym mięsem, nadzieniem warzywnym
- pierogi leniwe z sera twarogowego chudego (w ograniczonych ilościach)
- pyzy (w ograniczonych ilościach) bez nadzienia lub nadziewane chudym mięsem
- kopytka (w ograniczonych ilościach)
- knedle z owocami (w ograniczonych ilościach)
- kasze gotowane na sypko lub rozklejane
- naleśniki, racuchy, placki z mąki pełnoziarnistej, orkiszowej smażone na małej ilości tłuszczu
Produkty i potrawy niewskazane
- naleśnik smażone na głębokim tłuszczu
- racuchy smażone na głębokim tłuszczu
- paszteciki
- potrawy odsmażane
- kasze zasmażane z dodatkiem tłuszczu
- kotlety z kaszy
POTRAWY Z WARZYW:
Produkty i potrawy zalecane
- gotowane
- duszone bez dodatku tłuszczu
- surówki
- soki
Produkty i potrawy niewskazane
- smażone
- duszone z dodatkiem tłuszczu
- mocno przyprawione
SOSY:
Produkty i potrawy zalecane
- łagodne
- na wywarach warzywnych
- zaprawiane zawiesiną z mąki i wody lub mleka
Produkty i potrawy niewskazane
- pikantne
- majonez i sosy majonezowe
- na wywarach z kości lub tłustych mięs
- z dodatkiem tłustej śmietany
CUKIER I SŁODYCZE:
Produkty i potrawy zalecane
- cukier (w niewielkich ilościach)
- miód pszczeli
Produkty i potrawy niewskazane
- kakao
- czekolada, batony, czekoladki
- chałwa
CIASTKA I CIASTKA:
Produkty i potrawy zalecane
- ciasto drożdżowe
- biszkopty
- wafle (bez nadzienia)
Produkty i potrawy niewskazane
- ciasta i ciastka pieczone z dodatkiem proszku do pieczenia
- kruche ciastka
- ciasta i ciastka francuskie
- faworki, pączki
- torty oraz ciastka z kremem lub bitą śmietaną
DESERY:
Produkty i potrawy zalecane
- kisiele, galaretki
- budynie na chudym mleku
- przeciery owocowe, musy, sorbety
- pieczone jabłka
Produkty i potrawy niewskazane
- lody
- kremy
- bita śmietana
PRZYPRAWY:
Produkty i potrawy zalecane
- sól magnezowa, potasowa
- pieprz ziołowy, pieprz naturalny
- mięta, melisa, cynamon, wanilia, goździki, kminek, ziele angielskie, szafran, koperek, natka selera, pietruszki, lubczyk, majeranek, tymianek, oregano
- sok z cytryny
- zmiażdżony lub posiekany czosnek
- cebula (w niewielkich ilościach)
Produkty i potrawy niewskazane:
- sól kuchenna (NaCl)
- mieszanki przypraw zawierające dużą ilość soli np. „Jarzynka”, „Vegeta”, „Kucharek”
- ocet, musztarda
- ketchup
- magii, sos sojowy