Produkty i potrawy dozwolone lub niewskazane w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym

Kategoria: Zdrowie | Data utworzenia: 2021-02-03

Produkty i potrawy dozwolone lub niewskazane w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym

Nadciśnienie tętnicze staje się coraz powszechniejszym problemem. Mimo, że z wiekiem zwiększa się ryzyko zachorowania na tę przypadłość, to jednak coraz więcej młodych osób ma zbyt wysokie ciśnienie, co może prowadzić do poważnych konsekwencji. Jedną z głównych przyczyn jest zła dieta. W związku z tym postanowiliśmy podpowiedzieć co należy i czego nie należy jeść, aby móc cieszyć się odpowiednim ciśnieniem. Sprawdź poniższa listę wskazanych oraz niewskazanych produktów w profilaktyce nadciśnienia.  

PRODUKTU ZBOŻOWE: 

Produkty i potrawy zalecane

  • pieczywo z pełnego ziarna, niskosodowe, lekko czerstwe
  • płatki: owsiane, jęczmienne, żytnie, jaglane
  • otręby: pszenne, owiane, żytnie, jaglane
  • kasze: manna, krakowska, jaglana, jęczmienna, gryczana, pęczak, kukurydziana
  • ryż: brązowy, dziki, czerwony
  • makarony: najlepiej bezjajeczne, razowe, gryczane

Produkty i potrawy niewskazane

  • pieczywo świeże, z dużą zawartością soli
  •  płatki kukurydziane, słodkie płatki śniadaniowe np. czekoladowe, miodowe
  • pieczywo cukiernicze z dodatkiem proszku do pieczenia
  • produkty smażone na głębokim tłuszczu np. pączki, faworki, racuchy,
  • ciasto francuskie, ciasta kruche, bułeczki maślane, ciasta z kremem, torty, ptysie

MLEKO I PRODUKTY MLECZNE:

Produkty i potrawy zalecane

  • mleko słodkie o obniżonej zawartości tłuszczu – do 2%
  • napoje mleczne fermentowane (mleko zsiadłe, jogurty, kefiry, maślanka, mleko acidofilne) o zawartości tłuszczu do 2%
  • sery twarogowe chude i półtłuste
  • serki homogenizowane półtłuste

Produkty i potrawy niewskazane

  • mleko słodkie i napoje mleczne o zawartości tłuszczu powyżej 2%
  • mleko skondensowane
  • sery twarogowe i serki homogenizowane tłuste
  • sery typu „Feta”, „Fromage”
  • sery żółte
  • serki topione
  • sery pleśniowe typu: brie, camembert, roquefort

JAJA I POTRAWY Z JAJ: 

Produkty i potrawy zalecane

  • białko jaja, całe jaja (w ograniczonych ilościach)
  • jaja gotowane na miękko, w koszulkach
  • jajecznica i omlet na parze, bez dodatku tłuszczu

Produkty i potrawy niewskazane

  • jajecznica, omlet, jajka sadzone, smażone na tłuszczu, zwłaszcza na smalcu, słoninie, boczku

 

MIĘSO I WĘDLINY: 

Produkty i potrawy zalecane

  • chude mięsa: cielęcina, wołowina, kurczaki i indyki (bez skóry), wieprzowina (schab, polędwica, szynka)
  • chude wędliny (w ograniczonych ilościach): polędwica, szynka gotowana, wędliny drobiowe

Produkty i potrawy niewskazane

  • tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki
  • tłuste wędliny, konserwy mięsne, wędliny podrobowe, pasztety
  • mięsa mocno peklowane oraz mocno przyprawione

 

RYBY I OWOCE MORZA:

Produkty i potrawy zalecane

  • chude ryby morskie: dorsz, sola, morszczuk, tuńczyk
  • chude ryby słodkowodne: sandacz, leszcz, szczupak, okoń
  • tłuste ryby morskie (w ograniczonych ilościach): śledź, makrela, łosoś
  • owoce morza

Produkty i potrawy niewskazane

  • śledzie i inne ryby solone
  • ryby wędzone
  • konserwy rybne
  • pasztety z ryb homogenizowanych
  • owoce morza w formie przetworzonej np. marynowane, w słonej zalewie

 

TLUSZCZE:

Produkty i potrawy zalecane

  • margaryny miękkie – w kubeczkach (w ograniczonych ilościach
  • margaryny wzbogacane w sterole roślinne (w ograniczonych ilościach)
  • świeże masło (w ograniczonych ilościach)
  • oliwa z oliwek, olej rzepakowy niskoerukowy, słonecznikowy, sojowy, z pestek winogron
  • słodka śmietanka o zawartości tłuszczu do 12%

Produkty i potrawy niewskazane

  • smalec
  • słonina
  • podgardle
  • boczek
  • margaryny twarde – w kostkach
  • masło solone
  • śmietana o zawartości tłuszczu powyżej 12%

 

ZIEMNIAKI:

Produkty i potrawy zalecane

  • gotowane: tradycyjnie w wodzie, na parze, w mundurkach
  • w postaci purée (bez dodatku masła)
  • pieczone (bez dodatku tłuszczu): w mundurkach, w folii

Produkty i potrawy niewskazane

  • smażone lub odsmażane
  • frytki
  • placki ziemniaczane
  • chipsy, prażynki

 

WARZYWA:

Produkty i potrawy zalecane

  • buraki, marchew, seler korzeniowy, seler naciowy, pietruszka, por, szpinak, szparagi, brokuły, kalafior, kalarepka, kabaczek, cukinia, bakłażan, kapusta biała, czerwona, włoska, brukselka, pomidory, ogórki zielone, rzodkiewka, papryka, sałata, sałata rzymska, cykoria, rukola, roszponka, fasolka szparagowa, groszek cukrowy
  • nasiona roślin strączkowych np. soja, soczewica, ciecierzyca, groch, fasola, bób

Produkty i potrawy niewskazane

  • warzywa konserwowe i marynowane, pikle
  • warzywa kwaszone: ogórki, kapusta
  • grzyby marynowane
  • warzywa mrożone z dodatkami sosów
  • mrożone, gotowe dania warzywne
  • warzywa smażone lub przyrządzane z dużą ilością tłuszczu
  • surówki i sałatki łączone majonezem lub śmietaną

 

OWOCE I PRZETWORY OWOCOWE:

Produkty i potrawy zalecane

  • jabłka, pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfruty, kiwi, ananasy, brzoskwinie, nektarynki, morele, wiśnie truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, borówki amerykańskie, czarne jagody, porzeczki, arbuzy, melony,
  • czereśnie, śliwki, winogrona – w umiarkowanych ilościach
  • soki owocowe bez dodatku cukry
  • kompoty i dżemy niskosłodzone

Produkty i potrawy niewskazane

  • kompoty i dżemy wysokosłodzone
  • soki owocowe z dodatkiem cukry
  • syropy owocowe

 

ORZECHY I NASIONA:

Produkty i potrawy zalecane

  • orzechy bez dodatku soli: arachidowe, włoskie, laskowe, pistacje, nerkowce (w umiarkowanych ilościach)
  • nasiona: dyni, słonecznika, sezamu

Produkty i potrawy niewskazane

  • orzechy solone
  • orzeszki w panierce (skorupce) np. paprykowej, serowej
  • orzeszki w karmelu
  • pestki słonecznika w karmelu lub miodzie

 

ZUPY:

Produkty i potrawy zalecane

  • na wywarach warzywnych
  • zaprawiane delikatną zawiesiną z mąki i wody lub mleka
  • zupy mleczne (z mleka o zawartości tłuszczu do 2%)
  • zupy owocowe (bez cukru lub z niewielkim dodatkiem cukru)

Produkty i potrawy niewskazane

  • buliony i tłuste rosoły
  • z zasmażkami
  • zabielane tłustą śmietaną
  • zupy w proszku, z koncentratu, z dodatkiem kostek rosołowych, z dodatkiem przypraw typu „Vegeta”, „Kucharek”, „Jarzynka” itd.

 

POTRAWY Z MIĘSA I RYB:

Produkty i potrawy zalecane

  • gotowane
  • duszone bez uprzedniego obsmażania lub krótko obsmażane na małej ilości dozwolonego tłuszczu
  • pieczone w folii aluminiowej, w pergaminie lub rękawie foliowym
  • budynie, pulpety, potrawki

Produkty i potrawy niewskazane

  • smażone w głębokim tłuszczu
  • pieczone z dodatkiem tłuszczu

 

POTRAWY Z MĄKI I KASZ:

Produkty i potrawy zalecane

  • pierogi (w ograniczonych ilościach) z owocami, serem twarogowym chudym, chudym mięsem, nadzieniem warzywnym
  • pierogi leniwe z sera twarogowego chudego (w ograniczonych ilościach)
  • pyzy (w ograniczonych ilościach) bez nadzienia lub nadziewane chudym mięsem
  • kopytka (w ograniczonych ilościach)
  • knedle z owocami (w ograniczonych ilościach)
  • kasze gotowane na sypko lub rozklejane
  • naleśniki, racuchy, placki z mąki pełnoziarnistej, orkiszowej smażone na małej ilości tłuszczu

Produkty i potrawy niewskazane

  • naleśnik smażone na głębokim tłuszczu
  • racuchy smażone na głębokim tłuszczu
  • paszteciki
  • potrawy odsmażane
  • kasze zasmażane z dodatkiem tłuszczu
  • kotlety z kaszy

 

POTRAWY Z WARZYW:

Produkty i potrawy zalecane

  • gotowane
  • duszone bez dodatku tłuszczu
  • surówki
  • soki

Produkty i potrawy niewskazane

  • smażone
  • duszone z dodatkiem tłuszczu
  • mocno przyprawione

 

SOSY:

Produkty i potrawy zalecane

  • łagodne
  • na wywarach warzywnych
  • zaprawiane zawiesiną z mąki i wody lub mleka

Produkty i potrawy niewskazane

  • pikantne
  • majonez i sosy majonezowe
  • na wywarach z kości lub tłustych mięs
  • z dodatkiem tłustej śmietany

 

CUKIER I SŁODYCZE:

Produkty i potrawy zalecane

  • cukier (w niewielkich ilościach)
  • miód pszczeli

Produkty i potrawy niewskazane

  • kakao
  • czekolada, batony, czekoladki
  • chałwa

 

CIASTKA I CIASTKA:

Produkty i potrawy zalecane

  • ciasto drożdżowe
  • biszkopty
  • wafle (bez nadzienia)

Produkty i potrawy niewskazane

  • ciasta i ciastka pieczone z dodatkiem proszku do pieczenia
  • kruche ciastka
  • ciasta i ciastka francuskie
  • faworki, pączki
  • torty oraz ciastka z kremem lub bitą śmietaną

 

DESERY:

Produkty i potrawy zalecane

  • kisiele, galaretki
  • budynie na chudym mleku
  • przeciery owocowe, musy, sorbety
  • pieczone jabłka

Produkty i potrawy niewskazane

  • lody
  • kremy
  • bita śmietana

 

PRZYPRAWY:

Produkty i potrawy zalecane

  • sól magnezowa, potasowa
  • pieprz ziołowy, pieprz naturalny
  • mięta, melisa, cynamon, wanilia, goździki, kminek, ziele angielskie, szafran, koperek, natka selera, pietruszki, lubczyk, majeranek, tymianek, oregano
  • sok z cytryny
  • zmiażdżony lub posiekany czosnek
  • cebula (w niewielkich ilościach)

Produkty i potrawy niewskazane:

  • sól kuchenna (NaCl)
  • mieszanki przypraw zawierające dużą ilość soli np. „Jarzynka”, „Vegeta”, „Kucharek”
  • ocet, musztarda
  • ketchup
  • magii, sos sojowy