Przepisy na rozgrzewające herbaty
Data utworzenia: 2018-10-25
Gorąca herbata uprzyjemni mroźny wieczór, zadziała rozgrzewająco i poprawi odporność. Samodzielnie zrobioną mieszankę herbaty, korzennych przypraw, ziół i suszonych owoców możesz dać bliskim w prezencie. Oto przepisy na rozgrzewające herbatki nie tylko z imbirem czy malinami.
Rozgrzewające herbatyto doskonały pomysł na przemarznięcie. Jeśli jesteś zwolenniczką czarnej herbaty, dopraw ją dodatkami aromatycznymi o działaniu rozgrzewającym. Jeżeli preferujesz napary ziołowe, wybierz te, które wzmacniają odporność. Zimą przydatne są też zioła działające napotnie i łagodzące kaszel lub katar.
Czarna herbata świetnie komponuje się z cynamonem, goździkami i imbirem. Przyprawy te działają rozgrzewająco,a dodatkowo imbir łagodzi stany zapalne. Do naparów lepiej dodać świeży korzeń imbiru, gdyż ma znacznie silniejszy aromat od imbiru sproszkowanego. Aby wzbogacić nuty smakowo - zapachowe, do naparu herbacianego dodaj wraz z przyprawami drobno pokrojone i wysuszone jabłko, maliny, żurawinylub porzeczki.
Wzbogać smak herbaty
Zimą lubimy sięgać po cytrusy, których niezwykle aromatyczna skórka wzbogaca smak herbaty. Pamiętaj, by owoce dokładnie oczyścić i wyparzyć przed spożyciem. Wtedy skórkę można pokroić w kostkę i wysuszyć. Dodatki smakowo-aromatyczne można dowolnie łączyć z herbatą – pojedynczo, po kilka, wszystkie razem w różnych proporcjach. Skórka cytrusów dobrze komponuje się również z zieloną herbatą. Dla zwolenników naparów ziołowych szczególnie godne polecenia zimą są mieszanki kwiatu lipy, suszonych owoców maliny i dzikiej róży oraz kwiatu czarnego bzu.
• Dzika różajest jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Zawiera również witaminy B1, B2, K oraz karotenoidy, flawonoidy i barwniki. Napary z owoców róży są stosowane jako środek wzmacniający.
• Malinydziałają napotnie i ściągająco. Podobnie jak dzika róża, są dobrym źródłem witaminy C.
• Lipa oraz dziki bez mają działanie napotne. Bez pobudza także produkcję śluzu w oskrzelach, co ułatwia odkrztuszanie. Suszone maliny, kwiat bzu i lipy są stosowane do przygotowywania naparów pomocnych w łagodzeniu objawów przeziębienia.
Napary ziołowe, podobnie jak herbaciane, możesz dowolnie komponować. Pamiętaj jednak, że by wydobyć z ziół to co najlepsze, czas parzenia musi być dłuższy niż w przypadku herbaty czarnej lub zielonej i wynosi średnio 10 minut. Samodzielnie przygotowane mieszanki do zaparzania są nie tylko smaczne i pięknie pachną, ale też efektownie wyglądają. Możesz je zapakować i ozdobić, staną się miłym, aromatycznym upominkiem dla najbliższych.
Rozgrzewająca herbata z imbirem - jak zrobić?
Herbata zielona z cytryną i imbirem
• łyżeczka zielonej herbaty,
• skórka z cytryny ,
• plaster świeżego imbiru.
Składniki zalej wodą o temperaturze ok. 90°C (lekko przestudzona), parz pod przykryciem ok. 5 minut.
Herbata czarna z jabłkiem i cynamonem
• łyżeczka czarnej herbaty,
• łyżeczka suszonego jabłka,
• cynamon,
• 2 goździki.
Składniki zalej wrzątkiem i parz pod przykryciem ok. 4 minut.
Herbata z lipy, maliny i miodu
• łyżka kwiatu lipy,
• łyżka suszonych malin,
• miód.
Lipę i maliny zalej wrzątkiem, parz 10 minut, następnie dopraw łyżeczką miodu.