Przesilenie wiosenne - jak wzmocnić organizm?

Kategoria:

Przesilenie wiosenne - jak wzmocnić organizm?

Początek wiosny może okazać się dla naszego samopoczucia bardzo trudny. Zmienna kwietniowa pogoda, wahające się ciśnienie i temperatura powietrza oraz wiele miesięcy spędzonych bez odpowiedniej dawki ruchu i światła słonecznego sprawiają, że organizm bardzo wyraźnie odczuwa spadek sił witalnych. 

Nie bez znaczenia jest zmiana czasu z zimowego na letni. Bardziej niż zwykle doświadczamy zmęczenia, smutku, niepokoju a nawet rozdrażnienia. Pojawiają się bóle głowy i zaburzenia snu, problemy z koncentracją. Pogarsza się stan skóry i włosów. Objawy te mogą budzić uzasadnione obawy o stan zdrowia, zwłaszcza, że akurat ta zmiana sezonów, jak żadna inna, szczególnie sprzyja infekcjom. W dobie pandemii wyjątkowo ważne jest, aby wszelkie niepokoje dotyczące samopoczucia konsultować z lekarzem. 

W szybszym wyjściu z impasu może pomóc odpowiednia dieta, nawodnienie organizmu i ruch na świeżym powietrzu. Dlaczego dieta ma kluczowe znaczenie? Po pierwsze dlatego, że organizmowi brakuje o tej porze roku odpowiedniej dawki witamin i minerałów, które dodają energii. Po drugie po zimowych, kalorycznych posiłkach jest on ociężały i pracuje na zwolnionych obrotach. 

Odczuwanie braku sił i zmęczenia jest oczywiście kwestią subiektywną. Niemiej wiadomo, że za osłabienie i zmęczenie odpowiadają niedobory witamin z grupy B, witamina C, magnez i żelazo. Witamina B1 jest niezbędna do prawidłowej pracy układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Gdy jej poziom spada pojawia się drażliwość, pogorszenie nastroju i spadek koncentracji. Z kolei witamina B12 jest odpowiedzialna za powstawanie czerwonych krwinek ale również za prawidłową pracę układu nerwowego. Jej niedobory oznaczają nie tylko spadek odporności ale także powodują uczucie chronicznego zmęczenia. Osłabienie i apatia występują także gdy brakuje w organizmie magnezu. 

Jak poprawić jakość naszej krwi oraz zwiększyć ilość czerwonych krwinek? 

Więcej produktów bogatych w żelazo by poprawić  jakość naszej krwi, bardzo ważne jest dbanie o zdrowe nawyki. Zwłaszcza jeśli nie chcemy, by dopadła nas anemia, powinniśmy sięgać po produkty bogate w żelazo. 

•    Soczewica i inne rośliny strączkowe
•    Szpinak oraz warzywa zielonolostne
•    Śliwki i rodzynki
•    Żółtko jajka
•    Czerwone mięso

Więcej miedzi i kwasu foliowego

•    Drób
•    Pełnoziarniste zboża
•    Mięczaki
•    Czekolada
•    Rośliny strączkowe
•    Orzechy
•    Pełnoziarniste zboża
•    Rośliny strączkowe
•    Zielone warzywa
•    Orzechy i bakalie

Witamina A i C

•    Marchew
•    Papryka
•    Śliwki
•    Szpinak
•    Morele

Czerwony grejpfrut i burak

Poniżej przepis na koktajl oraz napar poprawiający jakość krwi i zwiekszający ilośc czerwonych krwinek 

KOKJAJL 

Składniki

•    3 buraki
•    Sok z 1 czerwonego grejpfruta
Sposób przygotowania
•    Obierz buraki i potnij je w kostkę.
•    Wyciśnij sok z grejpfruta.
•    Umieść wszystko w kielichu malaksera.
•    Dokładnie zmieszaj i pij po kilka łyżek dziennie.

Napar z orzecha włoskiego i pyłku

To tradycyjne remedium naszych babć doskonale się sprawdza jeśli pojawi się u nas anemia bądź czerwone krwinki osiągają niepokojąco niski poziom. 

Składniki

•    2 łyżki liści orzecha włoskiego (20 g)
•    2 szklanki wody (500 ml)
•    1 łyżka oleju z wątroby dorsza (5 g)
•    1 łyżeczka pyłku pszczelego (5 g)

Sposób przygotowania

•    Zagotuj wodę z liśćmi orzecha włoskiego.
•    Gdy zacznie się gotować, pozostaw jeszcze na około 5 minut, po czym usuń garnek z ognia.
•    Pozostaw na pięć minut i odcedź.
•    Dodaj olej i pyłek kwiatowy.
•    Pij remedium podzielone na dwie porcje dziennie.


źródło: https://www.medexpress.pl/przesilenie-wiosenne-jak-wzmocnic-organizm/81251 
https://krokdozdrowia.com/czerwone-krwinki-zwiekszyc-ilosc/