Przesilenie wiosenne - jak wzmocnić organizm?
Kategoria:
Początek wiosny może okazać się dla naszego samopoczucia bardzo trudny. Zmienna kwietniowa pogoda, wahające się ciśnienie i temperatura powietrza oraz wiele miesięcy spędzonych bez odpowiedniej dawki ruchu i światła słonecznego sprawiają, że organizm bardzo wyraźnie odczuwa spadek sił witalnych.
Nie bez znaczenia jest zmiana czasu z zimowego na letni. Bardziej niż zwykle doświadczamy zmęczenia, smutku, niepokoju a nawet rozdrażnienia. Pojawiają się bóle głowy i zaburzenia snu, problemy z koncentracją. Pogarsza się stan skóry i włosów. Objawy te mogą budzić uzasadnione obawy o stan zdrowia, zwłaszcza, że akurat ta zmiana sezonów, jak żadna inna, szczególnie sprzyja infekcjom. W dobie pandemii wyjątkowo ważne jest, aby wszelkie niepokoje dotyczące samopoczucia konsultować z lekarzem.
W szybszym wyjściu z impasu może pomóc odpowiednia dieta, nawodnienie organizmu i ruch na świeżym powietrzu. Dlaczego dieta ma kluczowe znaczenie? Po pierwsze dlatego, że organizmowi brakuje o tej porze roku odpowiedniej dawki witamin i minerałów, które dodają energii. Po drugie po zimowych, kalorycznych posiłkach jest on ociężały i pracuje na zwolnionych obrotach.
Odczuwanie braku sił i zmęczenia jest oczywiście kwestią subiektywną. Niemiej wiadomo, że za osłabienie i zmęczenie odpowiadają niedobory witamin z grupy B, witamina C, magnez i żelazo. Witamina B1 jest niezbędna do prawidłowej pracy układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Gdy jej poziom spada pojawia się drażliwość, pogorszenie nastroju i spadek koncentracji. Z kolei witamina B12 jest odpowiedzialna za powstawanie czerwonych krwinek ale również za prawidłową pracę układu nerwowego. Jej niedobory oznaczają nie tylko spadek odporności ale także powodują uczucie chronicznego zmęczenia. Osłabienie i apatia występują także gdy brakuje w organizmie magnezu.
Jak poprawić jakość naszej krwi oraz zwiększyć ilość czerwonych krwinek?
Więcej produktów bogatych w żelazo by poprawić jakość naszej krwi, bardzo ważne jest dbanie o zdrowe nawyki. Zwłaszcza jeśli nie chcemy, by dopadła nas anemia, powinniśmy sięgać po produkty bogate w żelazo.
• Soczewica i inne rośliny strączkowe
• Szpinak oraz warzywa zielonolostne
• Śliwki i rodzynki
• Żółtko jajka
• Czerwone mięso
Więcej miedzi i kwasu foliowego
• Drób
• Pełnoziarniste zboża
• Mięczaki
• Czekolada
• Rośliny strączkowe
• Orzechy
• Pełnoziarniste zboża
• Rośliny strączkowe
• Zielone warzywa
• Orzechy i bakalie
Witamina A i C
• Marchew
• Papryka
• Śliwki
• Szpinak
• Morele
Czerwony grejpfrut i burak
Poniżej przepis na koktajl oraz napar poprawiający jakość krwi i zwiekszający ilośc czerwonych krwinek
KOKJAJL
Składniki
• 3 buraki
• Sok z 1 czerwonego grejpfruta
Sposób przygotowania
• Obierz buraki i potnij je w kostkę.
• Wyciśnij sok z grejpfruta.
• Umieść wszystko w kielichu malaksera.
• Dokładnie zmieszaj i pij po kilka łyżek dziennie.
Napar z orzecha włoskiego i pyłku
To tradycyjne remedium naszych babć doskonale się sprawdza jeśli pojawi się u nas anemia bądź czerwone krwinki osiągają niepokojąco niski poziom.
Składniki
• 2 łyżki liści orzecha włoskiego (20 g)
• 2 szklanki wody (500 ml)
• 1 łyżka oleju z wątroby dorsza (5 g)
• 1 łyżeczka pyłku pszczelego (5 g)
Sposób przygotowania
• Zagotuj wodę z liśćmi orzecha włoskiego.
• Gdy zacznie się gotować, pozostaw jeszcze na około 5 minut, po czym usuń garnek z ognia.
• Pozostaw na pięć minut i odcedź.
• Dodaj olej i pyłek kwiatowy.
• Pij remedium podzielone na dwie porcje dziennie.
źródło: https://www.medexpress.pl/przesilenie-wiosenne-jak-wzmocnic-organizm/81251
https://krokdozdrowia.com/czerwone-krwinki-zwiekszyc-ilosc/