Cukier - w jaki sposób wpływa na zdrowie?
Kategoria: Zdrowie | Data utworzenia: 2022-03-14
We współczesnych nam czasach cukier niestety jest nieodłącznym dodatkiem do większości produktów spożywczych. Pacjenci często zupełnie nieświadomie spożywają duże jego ilości, do czego dochodzi cukier stosowany do słodzenia napojów, słodycze, czy nawet fruktoza zawarta w owocach, co prowadzi do znacznego przekroczenia dziennej zalecanej dawki spożycia. Czym może grozić zbyt duża ilość spożywanego cukru i jak uniknąć przykrych konsekwencji?
Cukier w organizmie pełni rolę dostawcy energii. W procesie trawienia spożyte węglowodany metabolizowane są do glukozy, która stanowi źródło energii koniecznej m.in. do prawidłowej pracy mózgu. Jednak w przypadku, gdy spożywanego cukru jest zbyt dużo, staje się on bezpośrednim zagrożeniem dla zdrowia.
Do jakich schorzeń może doprowadzić nadmierne spożycie cukru?
Cukrzyca - wysokie spożycie cukru prowadzi do wzrostu poziomu glukozy. Reakcją organizmu jest zwiększenie ilości produkowanej insuliny, która odpowiedzialna jest za utrzymanie glukozy na odpowiednim poziomie. Sytuacja, gdy trzustka zmuszona jest do produkcji dużej ilości insuliny przez dłuższy okres czasu, powoduje permanentne zaburzenia jej pracy.
Otyłość - jest to choroba, z którą najczęściej kojarzone jest nadmierne spożycie cukru i faktycznie stanowi ono jeden z najważniejszych czynników ryzyka. Osoby spożywające produkty z wysoką zawartością cukru dostarczają do organizmu ilość kalorii przewyższającą zapotrzebowanie energetyczne organizmu co sprawia, że niewykorzystana przez organizm energia odkłada się pod postacią tkanki tłuszczowej.
Choroby układu krążenia - nadmierna ilość cukru w diecie jest bezpośrednio związana z podwyższeniem poziomu cholesterolu, a co za tym idzie zwiększa ryzyko miażdżycy. Zwężone światło naczyń krwionośnych może skutkować zawałem i udarem.
Ponadto duża ilość cukru w diecie może być bezpośrednią przyczyną rozwoju próchnicy zębów, powstawania zmian skórnych, a także utrzymującego się spadku energii.
Warto zaznaczyć, że cukier jest specyficzną substancją, gdyż może uzależniać. Duża ilość pacjentów nie wyobraża sobie dnia bez słodkiej przekąski, co dołącza ich do osób będących w bezpośredniej grupie ryzyka ww. chorób.
Obecnie cukier znajduje się w wielu produktach, takich jak pieczywo, wędliny, płatki śniadaniowe, napoje, jak również przyprawy instant, czy gotowe sosy. Zatem jeśli nie analizujemy składów, bardzo szybko możemy wpaść w pułapkę jaką zastawia ukryty w pożywieniu cukier.
Co zatem należy zrobić, by cukier nie był wrogiem naszego zdrowia? Ograniczyć jego spożycie do maksymalnie 50 gramów dziennie. Warto sięgając po produkty spożywcze zwracać uwagę na ich składy i wybierać te o mniejszej zawartości cukru. Warto również regularnie kontrolować poziom cukru w organizmie przy pomocy specjalistycznych pakietów badań.
SPRAWDŻ -> Pakiet badań cukrzycy